Et “sundhedstjek”

Du har sikkert hørt om en synsprøve med sundhedstjek, men hvad er det egentlig?

De fleste steder som tilbyder sundhedstjek, har det man kalder et funduskamera samt en trykmåler. Funduskameraet tager billeder af en del af nethinden, hvor man ofte kan se tegn på øjensygdomme. Problemet med denne metode er, at kun noget af nethinden bliver undersøgt og det er langt fra alt der afspejles i billedet.

En optiker, har mindre kompetencer til at vurdere et fundusbillede, end en øjenlæge. Det er til gengæld god markedsføring, fordi du som kunde får oplevelsen af at se dit eget indre øje på nært hold.

 
Fundusbillede

Formålet med en trykmåler, er at måle det indre tryk i øjet. Hvis trykket er forhøjet, kan det være tegn på øjensygdommen grøn stær. Problemet er, at du sagtens kan have grøn stær, selvom resultatet er indenfor normalområdet, og omvendt. Der er altså alt for mange falsk positive og negative test, ved en trykmåling alene. Øjenlægen kan altså kun bruge en trykmåling, som indikation på grøn stær, sammen med andre fund.

Den ægte sundhedsundersøgelse

Det er altid en god idé at blive undersøgt af en læge hvis man er bekymret for sit helbred, men en tid hos øjenlægen kan have lange udsigter, især hvis det bare er til et tjek.

Det er her en synsfeltundersøgelse kommer ind i billedet. Der er ikke månedslange ventelister og den tager maks. 20 minutter. Hvis testen er normal for du det at vide med det samme, hvis der er udslag får du en henvisning til en øjenlæge.

Alle! Ved rigtig mange øjensygdomme er man symptomfri indtil sygdommen er meget fremskreden. I disse tilfælde er det første symptom som regel at man mister dele af synet.

Des hurtigere man bliver behandlet des mere kan man rede!  Vi anbefaler derfor at man som minimum tager testen hvert 2. år

Visse faktorer øger risikoen for øjensygdomme, derfor anbefaler vi at du tager testen årligt hvis et eller flere af nedenstående punkter passer på dig

  • Du er over 50
  • Din styrke over -5,00
  • Du har diabetes
  • Du har forhøjet blodtryk
  • Der er øjensygdomme i din nærmeste familie

En synsfeltundersøgelse kan ikke sige noget om hvilken sygdom der er tale om, men en lang række sygdomme kan give udslag på testen.

Bla.

AMD (forkalkning i øjet)

Blodprop i øjet eller hjernen

Glaukom (grønstær)

Makula ødem

Retinitis Pigmentosa

Neurologiske sygdomme

Nethindeløsning

Synsnervebetændelse

Tumor

Det er lægens opgave at diagnosticere og behandle den pågældende sygdom.

En synsfeltscreening giver ikke kun udfald på sygdomme i øjet men også bagved øjet, med 99,9% nøjagtighed. Udstyret er testet på rigshospitalet i Danmark.

Vi overtager ikke lægens arbejde. Men en synsfeltscreening er meget dybdegående, og præcis, hvor et rutinetjek ved øjenlægen sommetider kan være overfladisk.

En synsfeltscreening koster normalt 700kr men kunder der køber briller får den for kun 150kr.

Ring 20 30 30 66

for at bestille en synsfeltundersøgelse

Aalborg@dinoptik.dk

Eller skriv en mail
Loading...
Scroll til toppen