Øjensygdomme kan ikke mærkes før det er for sent! En
synsfeltundersøgelse er den mest nøjagtige teknologi til at finde øjensygdomme, så du undgår unødigt synstab.

Hvad er synsfeltet?

Synsfeltet angiver evnen til at opfatte, og se hvad der sker omkring dig. Det er synsfeltet som giver dig panorama-syn, og advarer dig om potentielle farer – eller noget smukt, som fanger din opmærksomhed. Det hjælper dig til at orientere dig i alle retninger, og styrer “øjet i øjet”, så du kan se skarpt og fokusere. Uden synsfeltet, vil dit syn være som at se igennem et nøglehul.

Hvorfor undersøge synsfeltet?

Dine øjne sender hele tiden signaler til hjernen, så du opdager ikke hvis du har huller i dit synsfelt, før dit syn har taget væsentlig skade. En af de mest almindelige øjensygdomme er grøn stær, som skader den optiske nerve gradvist eller akut, og du opdager det ikke før skaden er sket. Selvom du tror at dit synsfelt er helt normalt, fylder hjernen selv hullerne ud med det den tror der bør være der. Læs mere om grøn stær.. 

En synsfeltundersøgelse giver dig tryghed

Det er en god ide for alle at få foretaget en synsfeltsundersøgelse, så eventuelle problemer opdages så tidligt som muligt, før dit syn bliver dårligere. Hvis vi opdager problemer med dit synsfelt efter undersøgelsen, tilbyder vi at henvise dig til en øjenlæge. Her kan du få foretaget yderligere undersøgelser, for at vurdere om de hullerne i synsfeltet er uden betydning – eller skyldes øjensygdomme.

Synsfeltet fortæller om øje og hjerne

Den ægte sundhedsundersøgelse

Det er altid en god idé at blive undersøgt af en læge hvis man er bekymret for sit helbred, men en tid hos øjenlægen kan have lange udsigter, især hvis det bare er til et tjek.

Hos DinOptik kan du komme hurtigt til, og vi undersøger hele synsfunktionen – Syn, sammensyn og synsfelt.

Er der noget, der afviger fra det normale, henviser vi til øjenlæge. Og så vil øjenlægen kunne afgøre, hvad der er en forsvarlig ventetid.

Alle! Ved rigtig mange øjensygdomme er man symptomfri, indtil sygdommen er meget fremskreden. I disse tilfælde er det første symptom som ofte, at man mister dele af synsfeltet.

Des hurtigere man bliver behandlet des mere kan redes!  Vi anbefaler derfor at man som minimum tager testen hvert 2. år.

Visse faktorer øger risikoen for øjensygdomme, derfor anbefaler vi at du tager testen årligt hvis et eller flere af nedenstående punkter passer på dig

  • Du er over 40
  • Din styrke over -5,00
  • Du har diabetes
  • Du har forhøjet blodtryk
  • Der er øjensygdomme i din nærmeste familie

En lang række sygdomme kan give synsfeltudfald. En synsfeltundersøgelse kan ikke sige noget om hvilken sygdom der er tale om, men det kan bla. være

AMD (forkalkning i øjet)

Blodprop i øjet eller hjernen

Glaukom (grønstær)

Makula ødem

Retinitis Pigmentosa

Neurologiske sygdomme

Nethindeløsning

Synsnervebetændelse

Tumor

Det er lægens opgave at diagnosticere og behandle den pågældende sygdom.

Der er forskel på synsfeltundersøgelser og synsfeltsfeltscreenere. Hos DinOptik anvender vi Vision Field Care Synsfeltscreeneren, der er testet på Rigshospitalet i Danmark. Der findes andre syntsfeltscreenere som ikke er så sikre b.la. fordi det er en kortere test med færre kontrolpunkter.

De færreste øjenlæger tager rutinemæssigt synsfeltundersøgelser. Hvis du er usikker på om øjenlægen har undersøgt dit synsfelt, bør du spørge denne.

En synsfeltscreening koster normalt 700kr, men i september måned kan du få den helt gratis!

Loading...

Den blinde plet i øjet

Du har sikkert hørt om den blinde vinkel i trafikken, men alle mennesker har også en blind plet i deres højre og venstre øje. Den blinde plet findes i øjets nethinde, hvor synsnerven begynder – her findes ingen sanseceller for lys. Derfor har du et “sort hul” i dit synsfelt i dette område. Du opdager dog aldrig dette, da hjernen udfylder hullet efter dine omgivelser, så det sorte hul forsvinder. På samme måde udfylder hjernen defekter i dit synsfelt, som kan opstå ved øjensygdomme.

Den blinde plet bruges også som kontrol i synsfeltscreeningen, for at se om personen udfører testen korrekt.

Et “sundhedstjek”

De fleste optikere som tilbyder et sundhedstjek af dine øjne, bruger det som kaldes et Funduskamera og en trykmåler. Kameraet tager billeder af dele af din nethinde for at finde skader, og trykmåleren måler det indre tryk i øjet.

Problemet med denne metode, er at den er meget upræcis og en optiker har færre kompetencer til at vurdere et fundusbillede end en øjenlæge. Det er langt fra alt som afspejles i billedet, men er derimod god markedsføring, da du som kunde får oplevelsen af at se et billede af dit indre øje.

Fundus billede

Målingen af dit indtryk tryk i øjet, giver indikationer på blandt andet øjensygdommen grøn stær. Selvom trykket er indenfor normalområdet, kan du godt have grøn stær, og have et for højt tryk, uden at have grøn stær. Det er altså meget usikkert, udelukkende at bruge en trykmåling.

Scroll to Top