Vi anbefaler du skifter til en anden browser eks. Chrome, Edge, Safari eller Firefox
hero image

Synsfeltundersøgelse

Den ægte sundhedsundersøgelse

Synsfeltundersøgelse

Den ægte sundhedsundersøgelse

En synsfeltundersøgelse er mere nøjagtig end et typisk “sundhedstjek”, som du måske har hørt om i reklamer.

Et typisk sundhedstjek er ofte via et billede af nethinden (fundus), men der sker desværre mange fejltolkninger ved denne undersøgelse. Derfor kan man også kalde det for en “ÆGTE sundhedsundersøgelse” når vi taler om synsfeltundersøgelse eller synsfeltscreening.

Undersøgelsen kan f.eks. opdage grøn stær, som er en øjensygdom, der kan give blindhed. Det er desværre en almindelig øjensygdom, bla. fordi den er arvelig, og risikoen for at få sygdommen stiger med alderen.

Hvis du vil have lavet en synsfeltundersøgelse så kontakt os for at høre nærmere også finder vi en tid til dig.
Du er også meget velkommen til at ringe til os. Vi står altid klar til at hjælpe dig.


Giver dig tryghed

Synsfeltundersøgelse

Det er en god ide for alle at få foretaget en synsfeltsundersøgelse, så eventuelle problemer opdages så tidligt som muligt, før dit syn bliver dårligere. Hvis vi opdager problemer med dit synsfelt efter undersøgelsen, tilbyder vi at henvise dig til en øjenlæge. Her kan du få foretaget yderligere undersøgelser, for at vurdere om de hullerne i synsfeltet er uden betydning – eller skyldes øjensygdomme.

Hvad er synsfeltet?

Vi anbefaler at alle får en synsfeltsundersøgelse, så eventuelle problemer opdages så tidligt som muligt, før dit syn bliver dårligere. Man kan oftest ikke selv mærke noget før der er sket skade.

hero image
hero image

Den blinde plet i øjet

Du har sikkert hørt om den blinde vinkel i trafikken, men alle mennesker har også en blind plet i deres højre og venstre øje. Den blinde plet findes i øjets nethinde, hvor synsnerven begynder – her findes ingen sanseceller for lys. Derfor har du et “sort hul” i dit synsfelt i dette område. Du opdager dog aldrig dette, da hjernen smelter billederne fra de to øjne sammen og derved udfylder hullerne. På samme måde udfylder hjernen defekter i dit synsfelt, som kan opstå ved øjensygdomme.

Den blinde plet bruges også som kontrol i synsfeltscreeningen, for at se om personen udfører testen korrekt.

Billeder af nethinden

De fleste optikere som tilbyder et sundhedstjek af dine øjne, bruger det som kaldes et funduskamera. Kameraet tager billeder af dele af din nethinde for at finde skader.

Problemet med denne metode, er at den er meget upræcis og en optiker har færre kompetencer til at vurdere et fundusbillede end en øjenlæge. Det er også langt fra alt som afspejles i billedet, men er derimod god markedsføring, da du som kunde får oplevelsen af at se et billede af dit indre øje.

Trykmåling

Mange optikere målet trykket i dit øje og det er en god supplerende undersøgelse, hvis man er rigtig god til at tolke de førnævnte fundus billeder. For man kan sagtens have normalt tryk og samtidig have grøn stær, eller højt tryk uden at have grøn stær.

Det kræver at man kan vurdere synsnerven på et billede, hvilket kan være svært selv for eksperter.

Ofte stillede spørgsmål

Hvem bør få en synsfeltundersøgelse?

Alle! Ved rigtig mange øjensygdomme er man symptomfri, indtil sygdommen er meget fremskreden. I disse tilfælde er det første symptom som ofte, at man mister dele af synsfeltet.

Des hurtigere man bliver behandlet des mere kan redes!  Vi anbefaler derfor at man tager testen årligt

Visse faktorer øger risikoen for øjensygdomme

  • Du er over 40
  • Din styrke over -5,00
  • Du har diabetes
  • Du har forhøjet blodtryk
  • Der er øjensygdomme i din nærmeste familie
Hvilke sygdomme kan give udslag på testen?

En lang række sygdomme kan give synsfeltudfald. En synsfeltundersøgelse kan finde tegn på eks.:

Blodprop i øjet eller hjernen

Glaukom (grønstær)

Retinitis Pigmentosa

Neurologiske sygdomme

Nethindeløsning

Synsnervebetændelse

Tumor i hjernen

Det er lægens opgave at diagnosticere og behandle den pågældende sygdom.

Hvor præcis er den?

Der er forskel på synsfeltundersøgelser og synsfeltsfeltscreenere. Hos DinOptik anvender vi Vision Field Care Synsfeltscreeneren, den er udviklet i Danmark og testet på Rigshospitalet. Der findes andre syntsfeltscreenere som ikke er så sikre b.la. fordi det er en kortere test med færre kontrolpunkter.

Er det nødvendigt hvis jeg allerede går til en øjenlæge?

De færreste øjenlæger tager rutinemæssigt synsfeltundersøgelser. Hvis du er usikker på om øjenlægen har undersøgt dit synsfelt, bør du få det testet.

Hvad koster det?

En synsfeltscreening koster normalt 700 kr. Er du kunde hos DinOptik får du det til kun 200 kr.

Bliver jeg nødt til at gå til øjenlæge for et sundhedstjek?

Det er altid en god idé at blive undersøgt af en læge hvis man er bekymret for sit helbred, men en tid hos øjenlægen kan have lange udsigter, især hvis det bare er til et tjek.

Hos DinOptik kan du komme hurtigt til, og vi undersøger hele synsfunktionen – Syn, sammensyn og synsfelt.

Er der noget, der afviger fra det normale, henviser vi til øjenlæge. Og så vil øjenlægen kunne afgøre, hvad der er en forsvarlig ventetid.