Vi anbefaler du skifter til en anden browser eks. Chrome, Edge, Safari eller Firefox
hero image

Pas på synet

Hvad kan du selv gøre?

Grøn stær

også kaldet glaukom, er en sygdom der skader synsnerven og er forbundet med forhøjet tryk i øjet. Det er dog ikke trykket der forsager sygdommen. Hvis grøn stær er ubehandlet kan det i sidste ende give blindhed. Til gengæld kan det ofte behandles med specielle øjendråber.

AMD

Eller Aldersbetinget Macula Degeneration, eller forkalkning. Det skyldes nu ikke kalk, men hvis man kigger på nethinden på en med AMD vil der være hvide pletter. AMD inddeles i våd og tør.

Grå stær

også kaldet katarakt, er egentlig ikke en øjensygdom, men mere "slidtage". Altså er det helt ufarligt. Øjets indre linse vil med tiden blive mere uklar og give dårligt syn. Når det er slemt nok vil øjenlægen operere linsen ud, og sætte en kunstig i.

Pas på dine øjne

Hvad kan du selv gøre?

Først og fremmest bliv undersøgt regelmæssigt. Man kan oftest ikke selv mærke, eller se om man har en øjensygdom før skaden er stor. I dag har vi udstyr der kan fange det i et tidligt stadie, hvor der er mulighed for behandling, før du mister dele af synet. Det udstyr hedder en synsfeltscreener.

Brug solbriller. Det er solcreme for dine øjne, og flere øjensygdomme kan blive accelereret af UV-lys. Få en god solbrille og brug den så meget som muligt.

Stop med at ryge. Lettere sagt end gjort det ved vi, men rygning øger risikoen for synstab.

Mere om øjensygdomme

Grøn stær

er en arvelig sygdom der typisk forekommer efter 40års alderen, og risikoen for at få sygdommen stiger med årene. Det vil sige at hvis du er over 40 og har nogen i nærmeste familie der har grøn stær bør du tjekkes af en øjenlæge.

Ifølge sundhed.dk bliver de fleste tilfælde af kronisk grøn stær opdaget tilfældigt i forbindelse med en rutinemæssig undersøgelse af øjnene.

Sygdommen er oftest asymptomatisk indtil der er sket betydelig skade på synsnerven. Herefter vil der komme forvrængninger eller "huller" i synsfeltet. Huller skal ikke forstås som sorte pletter men snare illusioner fra hjernen. Den får ingen synsimput fra områder i synsfeltet, så den fylder hullerne ud med hvad den tror bør være der.

Bliver sygdommen værre vil man få tunnelsyn, så kun det midterste af synsfeltet er klart og resten er tåget. Til sidst bliver man helt blind hvis man ikke får behandling.

Behandlingen består først og fremmest af øjendråber, dernæst laser hvis de ikke har den ønskede effekt, og til sidst operation hvis alt andet fejler.

Mere om øjensygdomme

AMD

AMD kan ligne grøn stær i sine symptomer med forvrængninger og huller i synsfeltet, men hvor grøn stær typisk påvirker det perifere syn, så påvirker AMD den centrale del. Det ligger nemlig i navnet, macula er den midterste del af nethinden og der hvor vi har det skarpeste syn.

Navnet dækker egentligt bedst over den tørre version hvor cellerne i nethinden dør, men der findes også våd AMD som er en væske ansamling i nethinden. Man kan ikke helbrede eller forbedre skaden af AMD men man kan holde den våde i skak med indsprøjtninger i øjet. Den tørre kan ikke behandles.

Du kan selv lave en grov test ved at tage læsebriller på (hvis du har behov for det) og kigge på et gitter med et øje ad gangen. Hvis linjerne er buede eller på anden måde forvrængede er det et tegn på AMD. Dette kan ikke gøres med briller med glidende overgang da glasset i sig selv kan give forvrængninger.

Mere om øjensygdomme

Grå stær

får vi alle på et tidspunkt så længe vi bliver gamle nok. Det kan i sjældne tilfælde være medfødt eller udvikles i barndommen, men er typisk et "alderstegn".

Der er egentligt 3 former for grå stær, men symptomerne er mere eller mindre de samme. Forskellen er mere hvornår og hvor hurtigt de udvikles. Oftest er tilstanden ikke lige fremskreden på begge øjne, og man vil derfor ikke operere begge øjne på samme tid.

Symptomerne er primært slørret syn og nedsat kontrast. Altså at det bliver svære f.eks at læse grå bogstaver på hvid baggrund og at se i mørke. Man kan også blive mere lysfølsom.

Behandlingen er at man ved operation fjerner linsen inden i øjet og sætter en kunstig en ind. Den kunstige linse vil være bedst muligt tilpasset dit syn, så du efter operationen muligvis ikke har behov for briller til at se langt med, men du slipper ikke for læsebriller. Derfor ender de fleste stadig med glidende overgang efter operationen for at slippe for generne ved en læsebrille.


Leveret direkte til døren

Køb din brille online

Det er desværre ikke muligt at lave delbetaling online. Du kan derfor med fordel købe din nye brille lige her, eller møde os til en gratis synstest i butikken.