Vi anbefaler du skifter til en anden browser eks. Chrome, Edge, Safari eller Firefox
hero image

Optik ABC

Forstå hvad det betyder

Optik abc

Hvad betyder det?

Hvis du er i tvivl om hvad de forskellige termer betyder, så kan du læse en beskrivelse af dem her. Vi har opsat det som en slags ordbog, så du nemt kan finde frem til det du gerne vil find svar på.

AMD

AMD eller Aldersrelateret Makula Degeneration er en medicinsk tilstand, hvor den gule plet, den centrale del af nethinden, forringes. Dette fører til et tab af det centrale syn, mens det perifere syn er intakt. Personer, der berøres begynder at have problemer med farver og lige linjer bliver forvrængede. 


Bygningsfejl

I optikersprog også kaldet astigmatisme, er en meget almindelig tilstand. Der er langt flere der har det end ikke. Hornhinden er ikke helt ensformig over det hele og det giver forvrængninger og uklart syn. Bygningsfejl korrigeres sammen med evt. anden styrke i briller eller linser.


Brydning

Afbøjningen af en lysstråle ved passage gennem en reflekterende overflade. Fænomenet med brydning vises, når lys passerer gennem overfladen af et transparent medium. I brilleglas brydes lys to gange (én gang på forside og en gang på bagside af glasset).


Designet eller optisk overflade

En overflade der reflekterer eller bryder lys. Den optiske overflade giver materialet dets optiske korrektion. Der findes i praksis et uendeligt antal af optiske overflader: Nogle kan være enkeltstyrke, bifokale (med synligt læsefelt) eller progressive (flerstyrke) og sfæriske, asfæriske eller toriske. 


Digital surfacing (Digital slibning)

“Digital surfacing” er et stort teknologisk fremskridt, anvendes i produktionen af brilleglas. Med “digital surfacing”, kan den visuelle ydeevne optimeres for hvert punkt, for hver korrektion og derfor for hver synsretning. Digital surfacing giver et unikt brilleglas, der bliver produceret individuelt for hver enkelt person


Enkeltstyrkebrille

En brille der kun kompenserer for en fokuseringsudfordring. Brilleglasset har derfor samme styrke over hele glasset. Dette bruges for at korrigere nærsynethed eller langsynethed. Der kan stadig være korrigeret for eksempelvis bygningsfejl og skelen.


Farveskriftende glas (Fotokromiske glas)

Fotokromiske glas reagerer på UV intensitet. De er mørkere udendørs og lysere indendørs, så de automatisk tilpasser til skiftende lysforhold. Generelt bliver de hurtigt mørkere mens der går lidt tid før de bliver lyse igen. Disse glas er også temperaturfølsomme, hvilket betyder at de bliver mørkere ved lave temperaturer. Der vil altid være en svag restfarve tilbage, så glassene aldrig bliver helt lyse.


“Fluer”

Eller svævende myg, eller hvad man ellers kan kalde dem kommer fra glaslegmet som er den gelé klump der holder øjets form. Med tiden bliver den mindre fast og begynder at falde en smule sammen. Det danner folder og det er de små grå pletter man sommetider kan se svæve rundt i synsfeltet. Det er helt normalt og ikke noget man kan gøre noget ved. Det skal dog siges at hvis du er bekymret, hvis “fluerne” er store, eller du oplever lysglimt bør du søge øjenlæge.


Glaukom (Grøn stær) 

En stigning af øjets tryk, som hvis ikke det behandles, kan føre til permanent skade på den optiske nerve og nethinde. Tilstanden kan give formindsket visuel ydelse, sammen med mulig hovedpine og smerter i øjet. Læs mere..


Graveringer i glas

De fleste glas har indgraveret nogle små tal og tegn der viser: Markering af overgang til læsefelt, materiale, produkt og mærke. Disse mærker er stor set usynlige så man skal vide hvad man ser efter, for at kunne finde dem – ellers ville det jo genere brugeren i det daglige.


Grå stær

Gråstær er ikke en øjensygdom men der imod “slidtage” Med alderen bliver linsen mere uklar og det kan give slørret syn, nedsat kontrast og farveforandring. Faktorer der kan fremme grå stær er diabetes og UV-lys. Grå stær afhjælpes med at fjerne linsen og erstatte den, med en kunstig en af slagsen.


Langsynet (Hyperopi)

Langsynethed er ikke logisk navngivet ligesom nærsynethed. For selvom man er langsynet kan man godt have sløret syn på afstand. Til gengæld skal man ofte have en højere styrke før det påvirker afstandssynet end hvis man er nærsynet. Langsynede har plusstyrke og oftere problemer med at læse eller sidde foran computeren i længere tid hvis de ikke har briller på. Derfor har nogle langsynede mennesker kun læsebriller.


Mineralglas (rigtigt glas)

Brilleglas lavet i rigtigt glas er meget modstandsdygtige overfor ridser og slid. De er til gengæld meget tungere og kan splintre. De bliver mere og mere udfaset til fordel for plastglas.

Nærsynet (Myopi)

Når man er nærsynet betyder det, at man kan se de ting der er tæt på, mens ting som er langt væk er sløret. Hvis man er nærsynet kan man sige at øjet enten er for stort, eller at linsen i øjet bremser lyset for meget. Pointen er, at lyset ikke fokuseres til et skarpt punkt der rammer nethinden hvor det skal og det giver sløret syn. Nærsynede får derfor minusstyrke i deres briller for modregne den biologiske linses kraft.


Optiker (eller optometrist)

En optiker har en lang uddannelse i at opmåle og korrigere for synsfejl ved hjælp af kontaktlinser eller briller. Derudover er de uddannede til at tjekke øjensundhed og henvise til øjenlæge, hvis der skulle være noget unormalt (se øjenlæge).


Overfladebehandling – Glas

Et brilleglas bliver behandlet med et eller flere tynde transparente lag for at beskytte glasset der er tale om UV-filter, anti-rids, anti-reflektion, polarisering, toning, antistatisk osv.


Plastglas

Fremstillet ved hjælp af en “polymeriseret” resin-base, plastik linser er af meget høj optisk kvalitet. Dobbelt så let som glaslinser, tåler de slag uden at splintres og kan tones samt laves med forskellige behandlinger. De er mere tilbøjelige til ridser og bør derfor behandles med beskyttende lag.


Polariserende glas

Vandret polariserede linser tilpasset til briller fjerner refleksioner fra vandrette overflader (glas, vand, sne, is osv). De beskytter mod at blive blændet. Polarisationsfilteret blokerer vandret polariseret lys (som lys reflekterer af en flad overflade som havet, vejbaner eller sne), som vores øjne ikke kan filtrere og skaber et diset udseende.


Presbyopi (“Gammelmandssyn”)

Synet påvirkes på grund af aldring af den indre linse. Den mister elasticitet og det gør, at linsen ikke kan krumme sig sammen som den skal, når man ser noget tæt på. Det giver sløret syn. Presbyopi kommer på forskellige tidspunkter i folks liv, men en tommelfingerregel siger at det begynder når man rammer 40. Dette stadie kaldes også pre-presbyopi. Det kan afhjælpes ved at bruge en læsebrille eller en flerstyrkebrille.


Progressionslængde 

I progressive glas, er der forskel på hvor “hurtigt” styrken skifter nedefter. Øverst ud for øjet, ligger afstandsstyrken og længere nede i glasset skifter styrken gradvist til mere plus, indtil styrken har stærkest plus, hvor man skal læse. Dette forløb kan være af en varierende længde.


Progressive brilleglas

Kaldes også for flerstyrkeglas, eller glidendeovergang på grund af den gradvise ændring af styrke ned igennem glasset. Man kan ikke se forskel på enkeltstyrkeglas og flerstyrke glas med det blotte øje.


Pupil

Den sorte plet midt i øjet, som er en åbning i midten af iris, der tillader lyset at komme ind i øjet. Pupillens diameter varierer afhængigt af lysstyrken.


Pupil afstand (PD = Pupil Distance)

Afstanden mellem centrum af pupillen i hvert øje. Bruges til at optimere optimere glas.


Retina (nethinden)

I nethinden ligger de receptorer, som opfatter lys, farver, detaljer, former og bevægelse. Den lysfølsomme membran ligger i den indre overflade af øjet, hvor billede af objekter dannes og som transmitterer denne information til hjernen. Nethinden kan ikke opfatte smerte på normalvis, så smerte bliver omdannet til lys. Hvis du oplever lysglimt bør du straks søge øjenlæge.


Polaroid

Se polariserede glas


Synsfeltscreening/undersøgelse

En undersøgelse af hele synsfunktionen og et redskab til at opdage øjensygdomme i et tidligt stadie. Se mere


Synsnerve

“Ledningen” i øjet. 5mm i diameter og 35-55 mm i længde, og forbinder nethinden i hvert øje til hjernen, hvor billeder transmitteres via nerveimpulser.


Øjenlæge

Læge med speciale i behandling af sygdomme og lidelser i øjet. Øjenlæger kan også udføre korrigerende kirurgi, eksempelvis ved grå stær osv. Øjenlægen undersøger øjne for sygdom og helbreder, mens optikeren måler dine styrker og korrigerer med briller eller kontaktlinser, så du kan se bedre.