Synsundersøgelse

Ja, “synsundersøgelse” for selvom det er lettere at sige synstest eller synsprøve så er det egentlig ikke prøve. Det er en test af dit syn, men det er ikke en du kan dumpe eller bestå. Det er derimod en undersøgelse af dit syn og dine øjne. Vi er ikke øjenlæger, men din synsevne er en god indikator for om dine øjne er sunde og raske. Det er også derfor vi anbefaler vores kunder at få foretaget et tjek af synet en gang årligt. Man kan mange gange ikke selv mærke, når der er forandringer i ens syn, fordi det ofte sker så gradvist at man ikke kan mærke det. Desuden kan man vænne sig til rigtig meget, og man ved måske ikke at man går rundt med dårligt syn, før man har set at det kunne være bedre.

Du kan ikke “dumpe” synstesten

Du vil blive stillet en lang række spørgsmål under synsundersøgelsen og du kan ikke svare forkert eller “dumpe” testen. Optikeren stiller spørgsmål indtil resultatet er helt sikkert. Vi har nemlig sat ekstra god tid af til dig, så vi har mulighed for at undersøge dit syn ekstra grundigt.
 

Hvad er første skridt?

Når du har bestilt en tid og kommer ind til os, bør du have dine gamle briller med, hvis du har nogle. Vi kan måle styrken i dem og det giver os et godt udgangspunkt selvom de ikke passer i styrken længere. Bruger du et par billige færdigbriller fra boghandlen, så vil vi også gerne vide styrken på dem.

Har du ingen briller i forvejen, vil optikeren foretage en måling på en autorefraktor. Det er en maskine som du skal kigge ind i og den vil vise dig et billede som du skal se på. Maskinen giver så et estimat af den styrke du skal bruge. Det giver optikeren et sted at starte.

Hvis du bruger linser så tag dem ud mindst 3 timer før, da det kan have indflydelse på dit syn. Tag notits af hvilket medicin du tager, og tag din gamle brille med hvis du har en.

Hvordan foregår en synsundersøgelse?

Synsevne og skelen

Du vil blive bedt om at se på en tavle med bogstaver og læse dem op efter bedste evne. Hver linje angiver en hvis procentdel af ens synsevne og fortæller optikeren hvor meget du kan se. Hvis det er første gang vi undersøger dig, vil du herefter blive undersøgt for evt. skelen og dine øjnes evne til at dreje ind ad. Begge disse ting kan give afklaring for en diagnose og hvilke slags briller der er den bedste løsning.

Styrke

Nu til afklaring af styrke. Du vil blive sat bag en phoropter. Det er det apparat der har alle de forskellige glas med forskellige styrker. Optikeren vil i første omgang sløre dit syn (med mindre det allerede er godt slørret) og gradvist gøre det skarpere. 

Bygningsfejl

Herefter vil du blive vist to forskellige billeder af en cirkel med prikker. Du skal bedømme hvilket billede der er det skarpeste, eller om de er nogenlunde ens. Du behøver ikke at være nervøs for at give dit svar, da optikeren dobbelt tjekker alt ting, og er uddannet i at analysere din respons. Denne test er til at finde ud af om du har bygningsfejl (hvilket det meste af befolkningen har) og i sårfald hvor meget.

Sammensyn

Nu gælder det der hedder afbalancering. For det er én sag at man ser godt med det ene og det andet øje, men det er en anden at de ser godt sammen. Du vil blive vist en tavle med nogle linjer. Ser du med begge øjne vil der være tre, hvis du kun ser med det ene, vil der være to. Mange mennesker er ikke klar over at de egentlig kun ser med det ene øje. Det sker hvis synet på de ene øje er meget dårligere end det andet. Hvis det er tilfældet slår hjernen det simpelthen fra, da det forstyrrer mere end det gavner. Det er et såkaldt dovent øje.

Læsetillæg

Har du brug for en anden styrke til læsning vil optikeren sætte en nær tavle op foran phoropteren og bede dig kigge på en bestemt linje. Optikeren vil så få den til at stå skarpt, og bede dig sige til lige så snart den er den mindste smule mere sløret.

Prøvebrille

Når styrken er fundet vil optikeren fjerne phoropteren og sætte din styrke eller styrker i en prøvebrille og tjekke om den skal justeres.

 

Hvad nu?

Oftest vil vi have kigget på brillestel med dig inden synsprøven. Hvis vi har fundet det rigtige brillestel skal vi tale om glas. Hvis vi ikke har fundet et brillestel, så skal vi det før vi finder glas da det betyder meget hvilket stel de sidder i. F.eks. er der ikke meget ved et fint og tyndt stel hvis glassene er så tykke som bunden på en ølflaske. Vær ikke nervøs for at stellet ikke sidder helt rigtigt. Vi retter det til så den sidder perfekt, også selvom ørerne måske ikke sidder helt lige højt.

Når vi har fundet frem til den helt rigtige kombination af stel og glas, vælger vi betalingsform. Du kan nemlig vælge at betale hele prisen eller dele betalingerne op på månedsbasis. Vi bestiller din brille så snart du forlader butikken så du kan få den hurtigst muligt. Normalt går der ca. 2-3 uger før vi har brillen klar til udlevering. 

Øjenlæge

Har vi den mindste mistanke om at der kan være noget galt med dine øjne, henviser vi selvfølgelig til en øjenlæge. Som optikere må vi ikke udtale os om hvad vi tror der kan være galt, men vi beretter om vores fund, i en skriftlig henvisning, som du får tilsendt på mail. Du vælger frit selv, hvilken øjenlæge du vil bruge.

Scroll to Top