Optik ABC

AMD

AMD er en medicinsk tilstand, hvor den gule plet, den centrale del af nethinden, forringes. Dette fører til et tab af det centrale syn mens perifere syn er intakt. Personer, der berøres begynder at have problemer med farver og lige linjer bliver forvrængede.

Brydning

Afbøjningen af en lysstråle ved passage gennem en reflekterende overflade. Fænomenet med brydning vises, når lys passerer gennem overfladen af et transparent medium (refraktiv overflade). I brilleglas brydes lys to gange (én gang på forside og en gang på bagside af glasset).

Bygningsfejl (Astigmatisme)

Betragt øjet som en rund bold; krumningen på øjet danner styrken. Hvis øjet har èn krumning lodret og en anden krumning vandret (som en amerikansk fodbold), har man en bygningsfejl. Denne kan variere livet igennem. Det er lige vigtigt, at få den rigtige bygningsfejl, som den rigtige styrke i brillen.

Designet eller optisk overflade

Overflade, der reflekterer eller bryder lys. Den optiske overflade giver materialet dets optiske korrektion. Der findes i praksis uendeligt antal optiske overflader: Nogen kan være enkeltstyrke, bifokale eller progressive (Flerstyrke), sfæriske eller toriske.

Digital surfacing (Digital slibning)

”Digital surfacing” er et stort teknologisk fremskridt, anvendes i produktionen af korrigerende linser (brilleglas). Med ”digital surfacing”, kan den visuelle ydeevne optimeres for hvert punkt, for hver korrektion og derfor for hver synsretning.

Digital surfacing giver et unikt brilleglas, der bliver produceret individuelt for hver enkelt person.

Dual freeform – flerstyrkebrille (Progressiv brilleglas)

Normalt bliver flerstyrkeglas / progressive glas beregnet og slebet på bagsiden eller forsiden af et brilleglas. På den måde kan man bruge den anden side til sfærisk eller toriske korrektion. Derfor er det svært at optimere glasset i forhold til brugeren. Ved at beregne og slibe styrken på begge sider at glasset er det muligt at optimere glasset nøjagtigt til den enkelte efter hvad der er udmålt under synsprøven (sfærisk, cylinder, akse og tillæg). På den måde opnår man et bredere og skarpere syn.

Enkeltstyrkebrille

En brille der kun kompenserer for kun en fokuserings udfordring. Brilleglasset har derfor samme styrke over hele glasset. Dette bruges for at korrigere nærsynethed eller langsynethed. Der kan stadig være korrigeret for eks. bygningsfejl

Farveskiftende glas (Fotokromiske glas)

Fotokromiske glas reagerer på UV intensitet. De er mørkere udendørs og lysere indendørs, så de automatisk tilpasning til skiftende lysforhold. Generelt bliver de hurtigere mørkere mens der går lidt tid før de bliver lyse igen. Disse glas er også temperaturfølsomme, hvilket betyder at de bliver mørkere ved lave temperaturer. Der vil altid være en svag restfarve tilbage, så glassene aldrig bliver helt lyse.

Fluer

Helt fra vi er små, kan man se fluer i synsfeltet. De kan svæve rundt eller følge med synet. Det er helt naturligt. Hvis man derimod pludseligt ser en større sværm fluer, end man er vant til, skal man søge øjenlæge, også selvom de over tid har fortaget sig.

Glaslegeme sammenfald og nethindeløsning
Glaslegemet, der ligger imellem regnbuehinden og nethinden er en slags geleklat, der med årene ændrer struktur og skrumper ind. Dette er i sig selv ikke alvorligt, men det kan i visse tilfælde have alvorlige komplikationer, hvis den laver hul eller hiver noget af nethinden af. Dette kan ses, som lysglimt og pludseligt opståede ”fluer” i synsfeltet. Man skal altid søge øjenlæge, hvis dette opstår.

Glaukom (Grøn stær)

En stigning af øjets tryk, som hvis det ikke behandles, kan føre til permanent skade på den optiske nerve og nethinde. Kan give formindsket visuel ydelse sammen med mulig hovedpine og smerter i øjet.

Graveringer i glas

De fleste glas har indgraveret nogle små tal og tegn der viser:
– Markering af overgang til læsefelt
– Materiale
– Produkt / mærke

Disse mærker er stort set usynlige så man skal vide hvad man ser efter for at kunne finde dem. Ellers ville de jo genere brugeren i det daglige.

Grå skygger eller manglende stykker af billedet
Hvis man ser en grålig skygge, gerne forneden eller hvis man ”skærer hovedet af folk”, så der mangler noget af billedet, er det vigtigt at søge øjenlæge.

Grå stær

Uklarhed af øjets linse. Kan vise sig som forringet syn og/eller farveforandring. Grå stær afhjælpes med, at fjerne linsen og erstatte den med en kunstig linse inde i øjet.

Kørebrille

Mange kan have glæde af en brille der er specielt beregnet til kørsel.
Det skal være en rigtig god afstandsbrille. Den kan være klar, gul eller med sol-glas. For mange hjælpe det at have en brille med en anden styrke, for at kunne se bedre når der er mørkt.

Langsynet (Hyperopi)

Når man er langsynet er det anstrengende at se ting tæt på, men ting på afstand er tydelige.

Langsynede har plusstyrke.

Når man læser meget, kan det være meget anstrengende. Her kan en læsebrille afhjælpe hovedpine og til bedre koncentration. Omkring 40 års alderen bliver linserne lidt stivere (presbyropi) og her hjælper en læsebrille.

Menisken glas (rigtigt glas)

Brilleglas lavet i rigtigt glas er meget modstandsdygtigt overfor ridser og slid. Det er tungt og kan gå i stykker, men det har den fordel at være ridsefast. Typisk bruger man i dag brilleglas lavet i plast da det giver en lang række fordele eks. lettere og bedre synsfelt. Rigtigt glas kan være aktuelt for håndværkere og andre, der er omgivet ag meget støv.

Nærsynet (Myopi)

Når man er nærsynet betyder det, at man kan se de ting der er tæt på mens ting langt væk er sløret. Nærsynede har minusstyrke.

Optiker (eller optometrist)

En optiker har en lang uddannelse i at opmåle og korrigere for synsfejl ved hjælp af kontaktlinser eller briller. Derudover er de uddannede til at tjekke øjnsundheden og henvise til øjenlæge, hvis der skulle være noget unormalt. (Se øjenlæge)

Overfladebehandling – Glas

Et brilleglas bliver behandlet med et eller flere tynde transparente lag for at beskytte glasset og reducere refleksion, UV-filter, anti-rids, anti-refleksion, polarisering, toning, anti-statisk osv.

Plastglas

Fremstillet ved hjælp af en “polymeriseret” resin-base, plastik linser er af meget høj optisk kvalitet. Dobbelt så let som glaslinser, de tåler slag uden at splintres og kan tones og laves med forskellige behandlinger. De er mere tilbøjelige til ridser og bør derfor behandles med beskyttende lag.

Polariserende glas

Vandret polariserede linser tilpasset til briller fjerne refleksioner fra vandrette overflader (glas, vand, sne, is osv). De beskytter mod at blive blændet. Polarisationsfilteret blokere vandret polariseret lys (som lys reflekteret af en flad overflade som havet, vejbanen eller sne), som vores øjne ikke kan filtrere og som skaber et diset udseende.

Presbyopi (”Gammelmandssyn”)

Synet påvirkes på grund af aldring af indre linse. Den mister elasticitet og fortsætter med at vokse. Dette tab i elasticitet gør, at linsen ikke kan krumme sig sammen, som den skal, når man ser noget tæt på. Presbyopi påvirker alle, der er fyldt 40. Det kan afhjælpes ved at bruge en læsebrille eller en flerstyrkebrille.

Progressionslængde

I progressive glas er der forskel på, hvor ”hurtigt” styrken skifter nedefter. Ud for øjet øverst ligger afstandsstyrken, længere ned i glasset skifter styrken gradvis til mere plus, indtil styrken har stærkest plus, hvor man skal læse. Dette forløb kan være af varierende længde.

Progressive brilleglas

I et brilleglas kan man kompensere for øjets manglende akkommodation (linsesammentrækningsevne). Ud for øjet øverst ligger afstandsstyrken, længere ned i glasset skifter styrken gradvis til mere plus, indtil styrken har stærkest plus, hvor man skal læse.

Pupil

En åbning i midten af iris, der tillader at lyset kan komme ind i øjet. Pupillens diameter varierer afhængigt af lysstyrken.

Pupil afstand (PD = Pupil Distance)

Afstanden mellem centrum af pupillen i hvert øje.

Retina (nethinden)

I nethinden ligger de receptorer, der opfatter lys, farver, detaljer, former og bevægelse. Den lysfølsomme membran ligger i den indre overflade af øjet, hvor billeder af objekter dannes og som transmitterer denne information til hjernen.

Polaroid

Solbrilleglas med filter, der frasorterer lys fra vandrette flader nærmest som en persienne. Gode i bilen og båden, så man ikke bliver blændet af solens genspejling i vej- eller vandoverflade.

Farveskift

Brilleglas der er klare indendørs og hvis solen ikke er fremme. Bliver mørk i UV-lys. Nemt når du ikke vil skifte imellem din almindelige brille og solbrillen.

For at beskytte øjnene mod aldring og sygdom, er det nødvendigt med solbriller. Hvilken type der er bedst, afhænger af brug og temperament.

Synsnerve

”Ledning” 5 mm i diameter og 35 til 55 mm i længde, der forbinder nethinden i hvert øje til hjernen, hvor billeder transmitteres via nerveimpulser.

Øjenlæge

Læge med speciale i behandling af sygdomme og lidelser i øjet. Øjenlæger kan også udføre korrigerende kirurgi eksempelvis ved grå stær osv. Groft sagt tager øjenlægen sig af at undersøge dine øjne for sygdom og helbrede, mens optikeren måler dine styrker og korrigerer med briller eller kontaktlinser, så du kan se bedre.

Skriv en kommentar

Scroll to Top