Grøn stær - kronisk og akut

Hvad er grøn stær?

Grøn stær (Glaukom), er en af de mest hyppige øjensygdomme i verden, som kan forsage blindhed, og findes både kronisk og akut. Det er en sygdom som gradvist forsager tab af nethindens inderste nerveceller og det er estimeret, at 100.000 danskere på nuværende tidspunkt er i behandling for sygdommen. Tabet af nervecellerne har konsekvensen, at dele af synsindtrykket ikke når hjernen, og derfor giver blinde pletter i dit synsfelt. Ubehandlet medfører grøn stær blindhed.  

 

Kronisk grøn stær

Kronisk grøn stær er den mest hyppigste årsag til blindhed i verden, næstefter grå stær, og påvirker 70 millioner mennesker på verdensplan. Det er ukendt, hvad der konkret forsager kronisk grøn stær, men flere faktorer øger risikoen for at udvikle sygdommen: forhøjet øjentryk, arvelighed, alder over 40, udtalt nærsynethed, traumer og forhøjet blodtryk. Det skal dog siges, at kronisk grøn stær, sagtens kan opstå selvom du har et normalt tryk i øjet. Sygdommen giver skader på synsnerven, som medfører synsfeltudfald.

Symptomer

Symptomerne opdages først når 50% af nervefibrene er gået tabt og der kommer væsentlige synsfeltsudfald – dit syn bliver som at se igennem en kikkert. Der findes ingen smerter ved sygdommen, men hvis den opdages i tide, kan sygdommen stoppes i sin udvikling. 

Behandling

Behandlingen for kronisk grøn stær, er nødvendig hele livet for at mindske tabet af synsevnen og består i at sænke trykket i øjet. Behandlingen varierer alt efter hvor fremskreden sygdommen er, og hvor meget din synsevne er blevet forværret. Der findes forskellige typer af behandling, eksempelvis kan der anvendes tabletter, øjendråber, laserbehandling eller i sidste ende operation. Hvis du har fået konstateret kronisk grøn stær, er det en god ide at dine nærmeste familiemedlemmer også bliver undersøgt, grundet dens arvelige karakter.

Akut grøn stær

Den mere sjældne form for grøn stær, kaldes for akut grøn stær. Den opstår typisk hos midaldrende og ældre – 90% af patienterne er langsynede. Tilstanden opstår når væskeafløbet fra øjets forreste øjenkammer blokeres, som giver et øget tryk i øjet og derved skader synsnerven. Akut grøn stær opstår oftest i mørke omgivelser, da blokeringen skyldes aktivitet i musklen, som styrer pupillen i øjet. Ubehandlet kan tilstanden medføre blindhed – ofte i løbet af meget kort tid. 

Symptomer

Akut grøn stær opstår i løbet af timer, og kun på det ene øje. Men hvis du har haft tilstanden på det ene øje, er der højere risiko for at få det på det andet, på et senere tidspunkt. Symptomerne opstår også hurtigt og består af hovedpine, tågesyn, kvalme med opkast, farvede ringe omkring lys, rødt øje og tåreflåd.

Behandling

Behandlingen består som ved kronisk grøn stær, i at sænke trykket i øjet ved hjælp af øjendråber som trækker pupillen sammen. Hvis dette ikke hjælper på tilstanden kan laserbehandling være det næste skridt. 

Få materialer om grønstær og andre øjensygdomme fra øjenforeningen

Scroll to Top