Derfor bør du bruge solbriller

Du kender sikkert følelsen i dine øjneefter en lang dag i solen uden solbriller. Øjnene føles eksempelvis trætte eller løber i vand. De fleste ved at solen skader din hud og gøre dig forbrændt hvis ikke du bruger beskyttelse. Men få er opmærksom på at solen også skader dine øjne. Derfor er det vigtigt, at beskyt dine øjne.

Som du sikkert ved er det solens skadelige UV-stråler der er farlige for din hud, men langt fra alle ved at de også skader dine øjne. 45% af danskerne ikke ved, at UV-stråler også skader dine øjne hvis du man ikke beskytter dem med solbriller med et godt UV-filter.

Solbriller gør forskel
UV-stråling er usynlig men findes overalt. Mange tror man er sikker hvis bare man opholder sig i skyggen, men det er ikke tilfældet… De fleste overflader som asfalt, jord, sand og specielt vand reflekterer sollyset. Det betyder, at du ikke er sikret i skyggen eks. under en parasol. Selv når der er overskyet kan UV-strålerne trænge igennem, eks. trænger 90% af UV-lyset gennem let skydække.

Solens UV-stråler kan både give smertefulde øjeninflammationer, grå stær og i værste fald kræft i og omkring øjnene. Derfor er det meget vigtigt at beskytte øjnene. Gør det til en god vane at brug solbriller med et kvalitets UV-filter.

Vær opmærksom på kvaliteten
Et par solbriller behøver ikke koste en formue til gengæld er det vigtigt, at du ved, hvad du skal kigge efter. Desværre har mange af de billige solbriller man køber i rundtomkring, enten ikke et UV-filter eller et meget dårligt et og så kan det faktisk være direkte skadeligt fordi pupillen udvider sig bag de mørke glas og lukker derfor flere UV-stråler ind i øjnene. Men mærke-vare solbriller er langt fra en nødvendighed, for at være beskyttet, det kan gøres langt billigere.

Kræftens bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelses har 4. solråd: skygge, solhat, solcreme og sluk solariet, men der burde være et 5. : Solbriller med kvalitets UV-filter.

På den måde sikre vi i fremtiden at bliver endnu bedre til at forebygge UV-skader i og omkring øjnene og samtidig undgå smertefulde sygdomme der kan have slemme konsekvenser.

 9 gode råd

  1. Brug solbrillermed filter for både UVA- og UVB-stråling.
  2. På på børnene,da deres øjne er mere følsomme overfor UV-stråling. Deres linser er klarere og pupillerne større end hos voksne og derfor mere udsat. Du kan derfor med fordel lære dit barn at bruge solbriller i en tidlig alder, men husk igen at der findes mange legetøjs-briller der ikke beskytter mod UV og faktisk gøre er farlige at bruge.
  3. Få solbriller med styrke. Hvis du i forvejen bruger briller, er det en rigtig god ide også at få din solbrille med styrke. Det kan gøre forskellen for at du får den brugt mere. Husk også at skifte solbrillen, hvis styrken i din brille ændres.
  4. Solbrilleglas findes i mange farver og det filtrere lyset forskelligt, så alt efter hvad du skal bruge brillen til kan det være en fordel. Oftest er brun rigtig godt, da det give et ret lyst glas og god farvegengivelse i varme toner.
  5. De farlige timer er først på formiddagen og sidst på eftermiddagen, hvor solen står lavere på himmelen, og du derfor lettere kommer til at kigge direkte på den.
  6. Filter mod reflekterende lys gør en stor forskel. Eksempelvis sikre det at du ikke bliver blændet når du kører bil og solen står lavt.
  7. Hvad er dit behov? Skal du bruge den til sport eller til ferien, bilkørsel eller noget helt andet? Der findes forskellige solbriller som egner sig perfekt til det behov du har.
  8. I bilener det en rigtig god ide med en solbrille så du ser godt. Vi anbefaler 85% filter generelt, også i bil.
  9.  Tjek UV-index dagligt. Det kan hjælpe dig med at afgøre om du bør bruge solbriller. Er det 3 eller derover, er det en god ide at søge finde solcreme og solbrillerne frem. Se DMI.dk

 

UV-stråler kan give øjenskader

Solskoldning af øjnene 
UV-eksponering kan give blodsprængte, hævede og lysfølsomme øjne. Efter kun få timer i solen uden beskyttelse kan du være ”sneblind”. Det er det svare til det samme som solskoldning af huden, bare i øjet. Det kan være meget smertefuldt, men går typisk over af sig selv i løbet af et døgn. Er man i tvivl bør man søge læge.

Kræft på øjenlåg
UV-stråling kan være medvirkende til kræft i øjet og omkring øjenregionen. Hvert år er der 70-80 tilfælde af kræft i selve øjet i danmark og 400 bliver opereres for hudkræft på øjenlåget, forårsaget af UV-stråling.

Gråstær
Hvert år bliver 40.000 danskere opereret for grå stær. Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at 20 % af dem er forårsaget af UV-stråling. Grå stær kan føre til blindhed, hvis den ikke behandles i tide.

Skriv en kommentar

Scroll to Top