Egenskaber for blå- og drivefilter

Drivefilter

Rigtig mange mennesker bryder sig ikke om at køre når det er mørkt. De har problemer med at orientere sig, og føler sig blændet af modkørende bilers lygter. De siger at de er “natteblinde” men det er heldigvis kun en meget lille procentdel af befolkningen der egentlig er natteblinde.

Det betyder ikke at man ikke kan føle sig udfordret af at køre i mørke. Her kan man også få et filter til at hjælpe, og det er faktisk det samme som blåfilteret. Det hjælper nemlig ved at øge kontrasten, og fjerner noget af det reflekterende lys fra andre bilister og trafiklys, der blænder flok når det er mørkt.

Blåfilterbriller

Du har sikkert hørt at man skal lade vær med at sidde foran skærmen eller kigge på din mobil inden man skal sove. Men hvorfor? 

Alle skærme udsender blåt lys som er skadeligt for øjnene, og kan give flere forskellige gener. F.eks. hovedpine, træthed og søvnbesvær. I værste fald kan det beskadige nethinden. 

Du har måske hørt om AMD, som står for aldersrelateret macula degeneration. Macula er det punkt på nethinden hvor synet er skarpest. Hvis dette punkt udsættes for, for meget lys, enten blå-violet eller ultraviolet, kan det lede til AMD. Grå stær, som er “slidtage” på linsen i øjet, kan også fremskyndes på denne måde.

Men hvorfor er det skadeligt?

Alle farver har deres egen bølgelængde der kan måles i
nanometer. Blåt lys deles op i to kategorier: blå-violet (400-450nm) og blå-tyrkis (450-500nm). Lys mellem 400-420 nm er det mest skadelige. Vi ved alle sammen at UV-lys, altså ultraviolet lys, er skadeligt for øjnene, men det samme gælder blå-violet lys. Altså det din skærm udsender. Det er bare meget mindre kraftigt. Til gengæld bliver mange af os udsat for det de fleste timer af døgnet. Her tænker vi specielt på folk med kontorarbejde, men også på børn og unge. Deres øjne skulle jo gerne holde mange år endnu

Hvordan påvirker det søvnen?

Der er en relativ stor mængde blåt lys i dagtimerne og mindre om aftenen. Ved at udsætte dig selv for store mængder blåt lys om aftenen snyder du din krop til at tro at den skal være vågen. Da det blå lys i en vis grad simulerer dagslys bliver der heller ikke dannet den rette mængde melatonin, som bliver betegnet som søvnhormonet. Det bliver nemlig dannet i mørke. Det kan derfor være svært for mange at falde i søvn om aftenen, specielt hvis de har brugt en computer, mobil eller tablet lige inden sengetid.

Blåt filter, IKKE en blå bloker.

Som vi bliver mere opmærksomme på effekten af blåt lys, bliver efterspørgslen på bluelight briller bliver større og større, og dermed kommer der flere og flere produkter på markedet. Der er bare stor forskel på hvad det egentligt er man køber. 

Tit når disse briller demonstreres vises det at de fuldstændigt blokerer blåt lys. Det er et godt markedsføringstrick, da det ser effektivt ud. Desværre er det ikke så godt i praksis. For selvom nogle bølgelængder på det blå spektrum er skadelige, så er der andre vi ikke bør blokere. Blåtlys stimulerer nemlig produktionen af serotonin, som er “lykkehormonet”. Så hvis alt blåtlys blokeres kan det lede til symptomer på depression. Derfor er disse førnævnte produkter, der blokerer alt det blå lys, altså ikke gode for dig.

Scroll to Top